Pilihan, Tips, Tips - Kesihatan

Mesti Cuba! 10 Cara Hilangkan Sakit Gigi Tanpa Ubat

Malisa Aina
/
Individu yang sukakan spotify, netflix, gincu.
Mesti Cuba! 10 Cara Hilangkan Sakit Gigi Tanpa Ubat

Sakit pada gigi kerana berlubang sangatlah tidak menyelesakan. Hendak makan susah, hendak bercakap susah, dan silap-silap mood terus hilang.

Jadi berikut kami kongsikan beberapa kaedah rawatan yang boleh anda cuba di rumah untuk mengurangkan rasa sakit.

1. Kumur Dengan Air Garam – Bancuh satu sudu kecil garam dengan secawan air hangat. Kacau sampai larut. Biarkan sehinggan suam kemudian kumurlah dengan air garam tadi. 

2. Minyak Gamat – Cara menghilangkan sakit gigi, cuba letakkan minyak gamat pada kapas dan sapukan pada bahagian yang sakit.

3. Habbatus Sauda – Ambil serbuk jintan hitam atau minyak jintan hitam (habbatus sauda), letakkan dalam gigi yang berlubang.

4. Kapur Sirih – Ambil sedikit kapur sirih dan sapukan di gigi yang sakit. Kunyahlah sirih yang bercampur sedikit kapur. 

5. Lidah Buaya – Ambil isi lidah buaya dan letakkan pada bahagian gigi yang sakit. Dalam 2 hingga 3 jam, rasa sakit mula hilang.

6.  Asam Jawa – Asam jawa digoreng beberapa minit. Kemudian, bakar sedikit garam kasar di dalam daun pisang. Tumbuk kesemua bahan ini sehingga halus, kemudian tampal pada bahagian yang sakit. 

7. Bawang Putih – Hiris bawang putih dan tempelkan pada bahagian yang sakit. Biarkan sekurang-kurangnya selama satu jam.

8. Uncang Teh – Caranya, letakkan uncang teh ke dalam microwave dengan air selama 30 saat. Kemudian peras air di dalamnya dan gigit kantung teh di antara gigi yang sakit. Cara tersebut dikenali mampu mengurangkan bengkak dan meredakan sakit gigi.

9. Tempurung Kelapa – Kupas secukupnya tempurung kelapa yang sudah dibelah. Kemudian, ambil tempurung kelapa lalu bakar sampai keluar minyaknya. Selepas itu, ambil minyak tempurung kelapa tersebut dengan kapas. Lalu tempelkan ke gigi yang sakit. Nescaya dalam beberapa minit sakit gigi anda akan hilang.

10. Vitamin C – Vitamin C dalam buah-buahan mampu mengurangkan kesakitan akibat sakit gigi. Beberapa buah yang disarankan untuk dimakan seperti oren, kiwi, papaya, strawberi, dan epal.

[SUMBER]

BACA  Love Bite? Ini Cara Berkesan Untuk Hilangkannya!
Leave a Reply
Your email address will not be published. *