Kembara, Pilihan

[ Travel ] 3 Tempat Membeli Belah Yang Wajib Pergi Di Seoul, Korea Selatan

Malisa Aina
/
love writing and Netflix so much
[ Travel ] 3 Tempat Membeli Belah Yang Wajib Pergi Di Seoul, Korea Selatan

Bercuti di Seoul, Korea Selatan. Anda harus, wajib, patut datang ke 3 tempat membeli belah ini yang sangat best, berbaloi, murah, pelbagai pilihan dan macam-macam lagi. Tak rugi langsung!

IKLAN

1. Myeongdong 

Myeongdong adalah daerah membeli-belah yang paling popular di Seoul, sama seperti Orchard Road di Singapura dan Bukit Bintang di Kuala Lumpur. Tidak seperti Namdaemun atau Dongdaemun, jenama pereka banyak dijual di Myeongdong. Selain itu, beberapa kedai-kedai utama termasuk Lotte Department Store, Shinsegae Department Store, Myeongdong Migliore, Noon Square dan M Plaza.

Myeongdong juga adalah pusat sehenti untuk pelancong. Terdapat banyak restoran makanan segera, kafe, restoran korea dan gerai makanan di Myeongdong. Perniagaan lain termasuk money changers, jimjilbang (korean spa), salun rambut, bank dan teater. Oleh itu, tidak menghairankan jika anda berkunjung ke sini banyak kali ketika berada di Seoul.

Yang menarik lagi, setiap jenama kosmetik Korea mempunyai cawangan di Myeongdong. Terdapat kira-kira beribu-ribu kedai kosmetik dan kedai penjagaan kulit, jadi persaingan adalah benar-benar sengit.

Bagi yang mencari restoran halal, di sini terdapat 2 pilihan iaitu Restoran Saffron(makanan Arab) dan Restoran Agra(makanan India), harga juga tidak terlalu mahal. 

mmexport1409629733471

mmexport1409629717314

IKLAN

mmexport1409629722594

imag0050

imag0051

imag0063

2. Dongdaemun

Pasar Dongdaemun adalah daerah komersial yang besar terdiri daripada pasaran tradisional dan pusat-pusat membeli-belah yang meliputi keseluruhan kawasan di sekitar Dongdaemun (Gate), satu mercu tanda yang terkenal di Korea. Ia adalah daerah membeli-belah borong dan runcit terbesar di Korea yang memaparkan 26 pusat membeli-belah, kedai-kedai khusus 30,000, 50,000 dan pengeluar. Semua jenis barangan boleh didapati di sini termasuk sutera dan kain, pakaian, kasut dan aksesori, elektronik, barangan kulit, barangan sukan, peralatan pejabat, produk haiwan kesayangan dan mainan.

Pusat membeli-belah utama di kawasan ini termasuk Doota (terletak di Doosan Tower), Migliore, Good Morning City, Freya Town, LOTTE FITIN dan Hello apM. Malah, kepada pelancong di sini juga terdapat kaunter pertukaran wang bagi memudahkan urusan jual beli. Di sini terdapat restoran halal, Restoran Pooja (makanan India & Nepal)

mmexport1409493815057

imag0169

mmexport1409629586319

imag0096

3. Hongdae

Apa yang terlintas di fikiran tentang Hongdae Street adalah ianya penuh dengan kafe, kelab, wall mural, fesyen, underground music dan juga festival seni & budaya. Ini merupakan tempat artis bukan arus perdana berkumpul di sekitar Hongik University (Hongdae) bagi mempersembahkan kerja dan hasil karya seni mereka kepada umum. Di sini juga terdapat banyak guesthouse dan hotel-hotel murah juga selesa. 

Hondae-shops-005

hongdae

imag0098