Berita & Isu Semasa, Pilihan

60 Tahun Adalah Tempoh Giliran Menunggu Terkini Untuk Menunaikan Haji

Aida Sue
/
Seorang pencinta sosial media, Aida Sue bukan hanya menulis, tetapi juga seorang tweep dan Instagrammer yang setia. Suka makan, fesyen, kopi dan melancong. Twitter/Instagram : @AidaSue
60 Tahun Adalah Tempoh Giliran Menunggu Terkini Untuk Menunaikan Haji

daftar-haji-umrah

Tahukah anda masa menunggu untuk menunaikan ibadah Haji kini semakin panjang? Menurut Tabung Haji (TH) tempoh giliran menunggu untuk menunaikan haji bagi setiap pendaftaran yang setakat ini ditetapkan kepada 60 tahun.

Pengerusinya Datuk Abdul Azeez Abdul Rahim berkata, perkara itu akan diteliti dengan mengambil kira pelbagai aspek termasuk faktor kesihatan dan juga umur pemohon tersebut. Menurut beliau lagi, faktor umur adalah yang paling utama kerana kami akan bagi peluang kepada individu berumur 65 tahun ke atas yang belum pernah menunaikan haji untuk pergi terlebih dahulu.

Sehingga kini terdapat lebih daripada 1.5juta pemohon yang menunggu giliran menunaikan haji. Memandangkan 60 tahun satu penantian yang sangat panjang, jadi kepada pemohon yang ingin menunaikan haji semula selepas lima tahun, pihak Tabung Haji terpaksa halusi pemilihan mereka. Sehingga kini pihak Tabung Haji menerima 7,000 rayuan daripada mereka yang tidak terpilih untuk mengerjakan haji, namun atas pengurangan kuota yang dikeluarkan  Kerajaan Arab Saudi, rayuan tersebut hanya akan diteliti dan dipilih mengikut kekosongan yang ada.

Pada tahun ini, kuota haji hanya dihadkan kepada 22,320 jemaah berbanding 27,900 pada tahun lepas.   

Permohonan Warganegara Malaysia Di Dalam Negara ( Tabung Haji

Menunaikan Fardhu Haji Dengan Tabung Haji – Berlepas Dari Dalam Negara

SYARAT-SYARAT PENDAFTARAN HAJI

 1. Pendeposit TH dengan baki minimum akaun TH sebanyak RM 1,300.00.
 2. Tiada rekod pendaftaran haji yang aktif.
 3. Pendaftaran haji tidak dibenarkan bagi mereka yang baru menunaikan ibadat haji dalam tempoh 5 tahun.
 4. Pendaftaran haji ahli KWSP boleh dilakukan dengan syarat berumur bawah 55 tahun.
 5. SALURAN PENDAFTARAN HAJI :
 • Semua kaunter TH
 • Kaunter Bank Islam dan Bank Rakyat
 • Mesin ATM Maybank / Bank Islam
 • Laman web :
 • www.mytaha.com.my
 • www.maybank2u.com.my

KOS DAN BAYARAN HAJI

1. Kos Haji merujuk kepada kos-kos langsung berkaitan pengendalian aktiviti-aktiviti asas jemaah haji yang perlu dikendali dan dibayar oleh TH bagi sesuatu tahun.

2. Kos Haji langsung jemaah Muassasah terdiri daripada kos penerbangan, kos pengangkutan, kos penginapan di Makkah, Madinah dan Jeddah,kos makan minum dan bayaran kepada pihak berwajib di Arab Saudi, manakala Kos Haji langsung jemaah PJH/THTS adalah tidak termasuk kos penginapan dan kos makan minum yang dikendali sendiri oleh PJH/THTS.

3. Bayaran Haji merujuk kepada sejumlah wang yang ditetapkan sebagai bayaran jemaah kepada TH untuk membolehkannya menunaikan haji bagi sesuatu tahun. Sebagai panduan, anggaran bayaran Haji bagi musim haji 1435H adalah seperti berikut:

JENIS JEMAAH MUASSASAH
– warganegara belum tunai haji : (  KOS HAJI RM16,155 , TANGGUNGAN KOS HAJI RM6,175 , BAYARAN HAJI RM9,980 )
– warganegara telah tunai haji : ( KOS HAJI RM16,155, TANGGUNGAN KOS HAJI  Tiada, BAYARAN HAJI RM16,155 )

* Tidak tertakluk kepada sebarang perubahan semasa. Harap maklum.

4. Kos Haji langsung bagi musim 1435H adalah berjumlah RM16,155 seorang. Bagi musim 1435H, Bayaran Haji bagi bakal haji (BH) yang menunaikan haji buat pertama kali bagi dirinya dan pergi secara Muassasah adalah sebanyak RM9,980 seorang, iaitu TH masih meneruskan tanggungan sebanyak RM6,175 seorang. Walau bagaimanapun, tanggungan ini hanya diberikan kepada jemaah yang pertama kali menunaikan haji dan secara Muassasah sahaja. TH masih terus menanggung kos haji tidak langsung bagi jemaah-jemaah Malaysia secara keseluruhannya seperti:

 • kos penerbitan buku dan risalah panduan haji,
 • kos berkaitan kursus haji,
 • kos petugas haji kebajikan dan perubatan,
 • kos operasi berkaitan haji di tanah air; dan
 • kos perkhidmatan tambah nilai yang disediakan untuk seluruh jemaah haji Malaysia.

5. Bakal Haji yang telah “Terpilih” pada tahun semasa adalah layak untuk membuat pengeluaran wang di KWSP. Jumlah pengeluaran adalah berdasarkan baki simpanan dalam Akaun TH bagi tujuan mencukupkan Bayaran Haji (Muassasah). Had maksima pengeluaran yang dibenarkan oleh KWSP adalah sebanyak RM3,000.00 sahaja dan tertakluk kepada syarat-syarat berikut:-

 • Menjadi ahli KWSP
 • Mengemukakan surat tawaran Terpilih ke pejabat KWSP; dan
 • Mengemukakan Buku Akaun Simpanan TH ke pejabat KWSP
 • Berumur kurang 55 tahun

PEMBATALAN PENDAFTARAN HAJI

Setelah membuat pendaftaran haji, BH yang mempunyai apa-apa alasan tersendiri boleh membatalkan pendaftaran haji mereka di Pejabat Cawangan TH yang berhampiran tetapi tahun pilihan mereka akan terbatal secara automatik.

PEMERGIAN HAJI

Kerajaan Arab Saudi telah menghadkan bilangan yang boleh menunaikan fardu haji (kuota) dengan menggunakan kuota berdasarkan 0.1% penduduk Negara Malaysia. Sehubungan itu, keutamaan pemilihan pemergian menunaikan fardhu haji adalah berdasarkan “yang mendaftar dahulu didahulukan” mengikut tarikh dan masa pendaftaran.

BH yang terpilih pada tahun semasa hendaklah terlebih dahulu:

 • Lulus pemeriksaan kesihatan yang dijalankan oleh doktor panel yang telah ditauliah khas oleh Kementerian Kesihatan Malaysia bagi memeriksa BH dan mendapatkan suntikan anti Meningitis Meningococcal Quadrivalent AYWW-135
 • Menyerahkan pasport antarabangsa dan 2 keping gambar bersaiz 4 cm x 6 cm berlatarbelakang warna putih setelah dihubungi oleh Pejabat TH
 • Menghadiri kursus-kursus haji anjuran Bahagian Bimbingan TH

SURAT JADUAL PENERBANGAN

Surat Jadual Penerbangan (SJP) akan dihantar oleh TH kepada semua bakal haji yang terpilih dan pergi secara Muassasah, manakala bagi bakal haji yang memilih perkhidmatan Pakej TH Travel & Services (THTS) dan Pengelola Jemaah Haji (PJH), SJP akan dihantar oleh pihak penganjur.

 

Komen Anda