Kecantikan, Kesihatan, Pilihan

8 Sebab Rambut Anda Mudah Rosak Dan Gugur

Wanista Newsdesk
/
8 Sebab Rambut Anda Mudah Rosak Dan Gugur

Top-reasons-for-hair-loss

Adakah anda menghadapi isu kehilangan rambut yang berlebihan tetapi tidak dapat menentukan dengan punca yang sama? Nah, terdapat banyak wanita di seluruh dunia yang menghadapi masalah ini, tetapi tidak mempunyai pengetahuan menyelesaikan atau memahami apa yang mungkin menyebabkan ia. Apa yang lebih teruk ialah apabila anda tidak tahu apa yang perlu dilakukan untuk membaiki kerosakan itu; dan anda akhirnya terlibat dalam perkara yang salah yang mungkin hanya akan menjadi lebih buruk keadaan.

Untuk membantu anda mengelakkan diri daripada membuat kesilapan itu, anda perlu memahami punca-punca masalah ini. Berikut adalah sebab-sebab utama yang menyebabkan kehilangan rambut.

1. Syampu 
Tetapi tidak semua jenis syampu sesuai untuk semua jenis rambut. Anda memerlukan syampu yang ringan, dan tidak banyak mengandungi bahan kimia. Apabila anda menggunakan syampu yang tidak sesuai dengan rambut, ia menyebabkan keguguran rambut.

2. Tekanan Fizikal
Apa-apa kemalangan atau kecederaan menyebabkan beberapa kerosakan kepada proses pertumbuhan rambut semulajadi di dalam badan. Keadaan ini disebut sebagai ‘effluvium telogen’, jika seseorang itu mengalami masalah keguguran rambut sementara. Walau bagaimanapun, rambut tumbuh kembali sebaik sahaja badan mula pulih.

3. Kehamilan
Kehamilan boleh menyebabkan perubahan hormon dalam badan dan beberapa ketegangan atau tekanan fizikal dan mental, yang mempunyai kesan langsung kepada pertumbuhan rambut seseorang. Ini hanya wujud dalam tempoh kehamilan dan berpanjangan selepas bersalin. Bagaimanapun, dengan penjagaan yang betul, pertumbuhan rambut dapat dikekalkan.

4. Kering
Oleh kerana rambut dan kulit kepala anda terdedah kepada pencemaran dan cahaya matahari, serta bahan kimia dari syampu secara tetap, adalah penting untuk sekali-sekala meletakkan minyak zaitun atau minyak rambut untuk menjaga rambut anda. Apabila anda tidak meminyakkan rambut anda dengan betul, ia kehilangan khasiat dan akhirnya rosak dan gugur.

5. Dandanan Rambut Yang Salah
Terlalu banyak braiding atau membuat ikat ekor kuda yang sangat ketat, atau bahkan menggunakan band rambut yang sangat ketat dan klip boleh menyebabkan rambut tegang. Yang akhirnya membuatkan rambut yang lemah dari akar dan menyebabkan keguguran rambut.

6. Terlalu banyak uji kaji
Ramai orang suka mewarnakan rambut mereka dan kemudian sentiasa berubah warna setiap beberapa bulan. Terdapat juga orang-orang yang suka gaya rambut mereka dengan kerap dan membuat rawatan kekal atau sementara. Menggunakan alat yang menggunakan haba yang tinggi boleh membuat rambut anda rapuh, dan akhirnya menyebabkan kehilangan rambut yang berlebihan. Malah, blow dry rambut anda setiap hari bukanlah tabiat yang sihat, kerana ia menyebabkan rambut menjadi lemah.

IKLAN

7. Trichotillomania
Ini merujuk kepada suatu keadaan di mana orang mempunyai tabiat menarik/petik rambut mereka. Ia boleh menyebabkan bahagian tertentu kulit kepala menjadi botak. Sudah tentu, jika tabiat itu dikawal, rambut boleh tumbuh semula. Walau bagaimanapun, terlalu banyak memetik atau menarik rambut boleh menyebabkan kebotakan secara kekal.

8. Genetik
Terdapat faktor-faktor keturunan yang terlibat dalam pertumbuhan rambut. Jika ahli-ahli keluarga, terutama ibu bapa mempunyai sejarah keguguran rambut dan botak, maka kemungkinan bahawa anak-anak akan mengalami perkara yang sama.

IKLAN