Hiburan, Muzik

Spotify : 7 Lagu Yang Mempengaruhi Emosi Anda

Malisa Aina
/
call me Lisa and i'm just a simple girl
Spotify : 7 Lagu Yang Mempengaruhi Emosi Anda

Spotify mengeluarkan penyelidikan yang menunjukkan sebuah muzik boleh mempengaruhi emosi seseorang individu. Oleh itu, Spotify mendedahkan trek yang paling mungkin untuk mencetuskan emosi tertentu.

IKLAN

Bekerjasama dengan Jacob Jolij, Professor in Cognitive Psychology and Neuroscience di University of Groningen mendedahkan lagu-lagu yang mencetuskan tindak balas emosi yang paling jelas – sama ada nostalgia, kemarahan atau kebahagiaan.

article-0-1D212E7000000578-694_634x514

1. Happiness – Katy Perry, Birthday

Lagu yang menampilkan kegembiraan adalah up-tempo, mempunyai rentak yang kuat, lirik yang positif, dan biasanya dalam major key. Irama up-tempo Birthday akan menggalakkan pergerakan aktif, yang baik untuk mood anda.

2. Sadness – OneRepublic, I Need

Lagu sedih mempunyai ciri-ciri lawan lagu gembira: lebih perlahan dan dalam minor key – dengan lirik umumnya lebih negatif.

american-authors-best-day-of-my-life-002

3. Optimism – American Authors, Best Day of My Life

IKLAN

Keyakinan adalah apa yang psikologi memanggil emosi kompleks – ia bukan ‘dibina dalam sistem kita dengan alam semula jadi, tetapi ia adalah satu emosi yang dipelajari dari semasa ke semasa.

4. Anger – David Guetta, Bad

Kemarahan adalah emosi asas. Ia adalah negatif, dan seperti yang berkaitan dengan lagu-lagu dalam minor key. Walau bagaimanapun, bertentangan dengan kesedihan, kemarahan adalah apa yang kita panggil pendekatan-emosi: ia melibatkan pergerakan.

5. Overcoming fear – Coldplay, Magic

Ketakutan adalah emosi negatif, dicirikan oleh tindak balas tekanan yang menlebih kepada reaksi ‘fight-or-flight’.

avicii-wake-me-up-video-650-430

6. Excitement – Avicii, Wake Me Up

7. Nostalgia – John Legend, All of Me

Bagi kebanyakan lirik sentimental akan mengingatkan mereka dari seorang yang istimewa, meningkatkan kebarangkalian menghubungkan lagu kepada deria lain – seperti sights atau smells.