Kesihatan, Pilihan

5 Fakta Mengenai Kanser Ovari, Pembunuh Senyap Wanita

Wanista Newsdesk
/
5 Fakta Mengenai Kanser Ovari, Pembunuh Senyap Wanita

Tahukah anda, berbanding kanser wanita yang lain, penghidap penyakit kanser ovari mempunyai kadar kelangsungan hidup yang paling rendah.

IKLAN

Kira-kira 15% daripada kes kanser ovari adalah datang daripada sejarah keluarga. Sejarah keluarga bermakna mempunyai nasab rapat (ibu, kakak, anak perempuan, nenek, cucu, ibu saudara atau anak saudara) sama ada ibu atau ini sebelah bapa keluarga yang pernah menghidapi kanser payudara sebelum 50 tahun atau kanser ovari pada sebarang usia.

Untuk wanita yang tidak mempunyai sejarah keluarga, faktor umur adalah risiko yang paling utama. Kanser ovari jarang berlaku kepada wanita ang berusia 35 tahun ke bawah iaitubawah 3%. Puncak usia berlakunya barah ovari adalah antara 50 -70 tahun.

Walaupun kanser ini merupakan kanser ovari adalah kanser ketujuh paling biasa di kalangan wanita di seluruh dunia dan merupakan kanser sakit puan yang paling serius, masih ramai yang tidak mempunyai kesedaran khusus tentang pembunuh senyap nombor satu wanita ini.

Bersempena dengan Hari Kanser Ovari Sedunia 8 Mei ini, ambillah pendekatan untuk mengetahui lebih lanjut tentang kanser ovari.

Siapa lagi yang berisiko tinggi?

Punca sebenar penyakit ini masih tidak diketahui dan individu yang berisiko tinggi untuk menghidapi penyakit ini adalah

1. Wanita yang tidak pernah hamil dan melahirkan anak.

2. Akil baligh pada usia yang awal dan menopaus pula pada usia yang lewat kerana wanita akan melalui proses ovulasi yang lama.

IKLAN

3. Wanita yang melalui proses hamil yang kerap pula mempunyai potensi yang rendah kerana proses ovulasi tidak berlaku ketika hamil dan menyusu.

4. Wanita yang mengambil ubat-ubatan untuk tujuan merangsang proses ovulasi secara berterusan dalam tempoh yang lama.

5 Fakta tentang kanser ovari 

Fakta 1: Semua wanita berisiko untuk kanser ovari.

Kanser ovari didiagnosis setiap tahun dan hampir satu perempat daripada satu juta wanita di seluruh dunia, 140,000 kematian dicatatkan setiap tahun. Tidak seperti beberapa jenis kanser lain, negara-negara membangun dan maju juga dipengaruhi oleh penyakit ini. Adalah penting untuk menyedari gejala, faktor-faktor risiko dan sejarah keluarga anda pada kedua-dua bapa dan ini sebelah ibu keluarga.

Fakta 2: Kesedaran gejala-gejala kanser ovari mungkin membolehkan wanita untuk mendapatkan diagnosis yang lebih awal, untuk memudahkan penyakit  dirawat.

Jika seorang wanita mengalami satu atau lebih daripada gejala berikut digalakkan untuk berbincang dengan doktor. Peningkatan saiz perut / kembung berterusan (bukan kembung yang datang dan pergi)

• Saiz perut Peningkatan / kembung berterusan (bukan kembung yang datang dan pergi)
• Kesukaran makan / rasa kenyang dengan cepat
• Sakit perut atau pelvis
• Sering membuang air kecil lebih segera atau lebih kerap

Walaupun gejala-gejala ini sering dikaitkan dengan keadaan yang lebih biasa dan kurang serius adalah lebih baik untuk membuat pemeriksaan lanjut.

Fakta 3: Diagnosis pada peringkat lebih awal meningkatkan peluang wanita untuk hidup

Apabila kanser ovari dikesan pada peringkat awal, kanser itu masih terhad kepada bahagian ovari, sehingga 90% daripada wanita mungkin akan hidup lebih daripada lima tahun (tempoh masa di mana survival biasanya diukur apabila menilai rawatan kanser). Seorang wanita yang mempunyai tanda-tanda menghidapi kanser ovari perlu merujuk terus kepada pakar untuk mendapatkan diagnosis yang tepat. Jika dia disahkan menghidap kanser ovari, seorang pakar onkologi ginekologi, yang merupakan seorang pakar merawat kanser wanita, adalah orang yang terbaik untuk menguruskan penjagaan pesakit.

Fakta 4: Kanser ovari sering didiagnosis pada peringkat lewat

Kanser ovari sering didiagnosis apabila kanser sudah di peringkat akhir dan wanita sering melambatkan mencari bantuan. Ini mungkin kerana kebanyakkan wanita yang berfikir yang  gejala tersebut adalah disebabkan oleh ‘masa datang bulan’, ‘menopaus’, ‘sesuatu yang saya makan’ atau dikelirukan dengan sakit perut biasa  dan masalah  pencernaan yang lain . Doktor juga sering menganggap gejala tersebut sebagai kurang serius , tetapi kekerapan gejala tersebut yang selalunya membuatkan mereka  untuk mempertimbangkan samaada ia sebagai kemungkinan gejala kanser ovari, disebabkan itu, diari gejala mungkin dapat membantu dalam pengesanan penyakit.

Fakta 5: Ramai wanita salah faham dan percaya ujian Pap serviks (atau ujian Pap) akan mengesan kanser ovari. 

Tidak benar. Ia mengesan perubahan pra-kanser untuk sel-sel serviks yang dianggap lebih berjaya daripada kanser ovari.

Langkah Pencegahan dan diagnosis 

Terdapat dua pilihan untuk mengurangkan risiko anda untuk kanser ovari yang anda mungkin ingin berbincang dengan doktor anda :

1.  Pil perancang keluarga : Pil perancang telah telah terbukti untuk mengurangkan risiko kanser ovari sehingga 30-60 %. Pil perancang menahan proses ovulasi daripada berlaku.

2. Pembedahan pencegahan untuk membuang ovari dan tiub fallopio boleh dipertimbangkan jika ujian genetik menunjukkan peningkatan risiko kanser ovari.

Bagi wanita selepas menopaus, pembedahan ini boleh mengurangkan risiko kanser ovari dan berkaitan oleh 85-90 %.

Bagi wanita premenopausal, pembuangan ovari dan tiub fallopio juga boleh mengurangkan risiko kanser payudara dengan 40-70 %.

Penyelidikan telah menunjukkan bahawa yang paling biasa dan kanser ovari paling serius sebenarnya bermula di dalam tiub fallopio. Mana-mana wanita yang ingin pembedahan ginekologi perlu bersedia akan kemungkinan tiub fallopionya dikeluarkan.

Mengekalkan berat badan yang sihat juga boleh mengurangkan risiko.

Pada masa ini tiada ujian saringan boleh diharapkan untuk kanser ovari.

Jika anda mempunyai tanda-tanda dan gejala-gejala kanser ovari, doktor anda perlu melaksanakan, atau merujuk untuk melakukan

  • peperiksaan pelvik lengkap
  • Transvaginal atau pelvic ultrasound
  • Ujian darah CA-125.

Sumber : 1, 2