Kecantikan, Kesihatan, Tips - Kecantikan, Tips - Kesihatan

Ketahui 6 Kebaikan Minum Lemon & Air Panas Setiap Pagi!

Wanista Newsdesk
/
Ketahui 6 Kebaikan Minum Lemon & Air Panas Setiap Pagi!

Kami telah kongsikan 5 Khasiat Tersembunyi Jus Lemon dalam artikel sebelum ini. Namun tahukah anda buah lemon punya banyak lagi khasiat lain untuk kesihatan dan kecantikan.

IKLAN
Foto – U Magazine

Wanista ingin sarankan kepada anda semua untuk mengamalkan minum air suam bercampur perahan lemon selepas bangun daripada tidur. Untuk pengetahuan anda, inilah antara amalan kecantikan model antarabangsa Miranda Kerr * dan juga selebriti tempatan seperti Scha Alyahya**  dan Fazura***. 

Mari kita semak 6 lagi kebaikan mengamalkan minuman ini setiap pagi untuk kecantikan dan kesihatan.

1. Menyokong dan meningkatkan sistem imunisasi

Lemon tinggi dengan kandungan Vitamin C dan kalium. Kandungan Vitamin C yang tinggi  berguna untuk melawan selesema .Kalium pula merangsang otak , fungsi saraf dan membantu mengawal tekanan darah.

2. Mengimbangkan pH badan

Percaya atau tidak, lemon adalah makanan yang amat beralkali. Ya, mereka adalah berasid dengan sifat yang tersendiri, tetapi di dalam badan kita ianya bersifat alkali (asid sitrik tidak mewujudkan keasidan dalam badan apabila dimetabolismekan). Seperti yang anda Untuk pengetahuan anda, pHbadan yang beralkali merupakan kunci kepada kesihatan yang baik.

3. Memperbaiki kulit

Lemon bertindak dengan cemerlang dalam melawan penuaan kulit.  Ciri-ciri antioksidan membantu memerangi kerosakan radikal bebas, yang bertanggungjawab untuk gejala penuaan. Kandungan Vitamin C nya juga mewujudkan sintesis kolagen yang boleh mencegah kedutan. Vitamin C diperlukan dalam sintesis asid amino ke dalam kolagen dan tugas kolagen dan tisu penghubung adalah untuk menganjalkandan  melindungi tisu kulit kita.

IKLAN

4. Mengurangkan berat badan

Lemon mengandungi pektin, serat larut yang biasa ditemui dalam buah-buahan sitrus. Pektin membantu menghindari kelaparan manakala serat mewujudkan rasa kenyang, dan menyebabkan anda kurang berasa lapar. Dengan rasa kenyang yang lebih lama, anda akan membuat pemilihan makanan yang lebih bijak dan kurang selera untuk memakan makanan ringan.

5. Penghidratan

Lemon juga akan membantu anda kekal terhidrat sepanjang hari, terutamanya jika anda kurang minum air. Ini kerana lemon akan meningkatkan penghasilan air dalam badan.

6. Menyingkirkan toksin

Minuman ini juga akan membantu menyingkirkan toksin daripada buah pinggang dan hati anda selain merangsang sistem pencernaan anda. Ia juga boleh meningkatkan keupayaan tubuh anda untuk menyerap nutrien.

Sumber : 1, 2, 3

* Berdasarkan artikel temubual dalam majalah Elle dan Cleo Malaysia

** Berdasarkan artikel temubual dalam majalah Cosmopolitan

*** Berdasarkan artikel temubual dalam majalah EH!