Kesihatan, Pilihan

Betul Wanita Hamil Tidak Boleh Makan Nanas?

Malisa Aina
/
suka menulis dan layan Netflix
Betul Wanita Hamil Tidak Boleh Makan Nanas?
Gambar:http://www.petiteelle.asia
Gambar:http://www.petiteelle.asia

Pernah dengar orang berkata “hati-hati makan nanas ketika hamil, boleh sebabkan keguguran.” Betulkah? Terdapat banyak maklumat serta nasihat mengenai apa yang perlu makan dan apa yang tidak boleh makan semasa hamil yang beredar Internet. Satu nasihat itu adalah seorang wanita hamil harus mengelakkan makan nanas kerana ia menyebabkan keguguran.

Walau bagaimanapun, dalam jumlah yang munasabah, nanas tidak menyebabkan apa-apa masalah. Ia adalah satu buah-buahan berkhasiat yang membekalkan nutrien utama penting semasa awal kehamilan.

Malah, yang berbahaya bagi ibu hamil sebetulnya buah nanas muda dan sangat asam, serta dimakan dalam jumlah banyak. Buah nanas yang matang, justeru banyak mengandungi zat-zat pemakanan untuk perkembangan janin, seperti vitamin A, vitamin C, kalsium (Ca), fosforus (P), magnesium (Mg), zat besi (Fe), natrium (Na), kalium (K), gula Dektrosa, sukrosa dan serat. Sebelum dimakan, rendamlah di dalam air garam untuk menghilangkan getahnya.

Jem nanas selamat dimakan ibu hamil. Namun, hadkan agar anda tidak kelebihan pengambilan kalori harian, kerana mengandungi kadar gula yang tinggi. Bertentangan dengan kepercayaan popular, mempunyai satu atau dua cawan nanas segar setiap minggu semasa awal kehamilan biasanya selamat.

Apa yang boleh anda lakukan:

Secawan nanas segar sahaja adalah cara yang mudah dan berkhasiat untuk menambah buah-buahan untuk diet kehamilan anda. Anda juga boleh menambah nanas untuk salad buah-buahan atau puri dalam bancuhan buah-buahan.

Letakkan nanas dalam resepi masakan anda seperti hirisan nanas panggang di dalam juadah makanan. Keping lapisan nanas ke dalam sandwic ayam panggang atau atas ayam dan bayam salad dengan buah-buahan sebagai cara tambahan untuk diet kehamilan awal.

Sumber:123

IKLAN

IKLAN