Kecantikan, Tips - Kecantikan

Cara mekap yang betul agar mata nampak lebih galak/besar

Malisa Aina
/
Introvert yang hujung minggu dihabiskan dengan melayan Netflix.
Cara mekap yang betul agar mata nampak lebih galak/besar

Kami kongsikan pada anda cara mekap yang betul bagi memastikan mata anda nampak lebih galak/besar. Ikut step yang ditunjukkan.

IKLAN

Cuba eyeliner berwarna lain

Memilih eyeliner tak perlu memilih warna hitam saja. Anda boleh cuba warna lain seperti hijau, biru atau coklat untuk memberikan mata anda kelihatan berbeza dan menyesuaikan dengan busana atau aksesori yang anda pakai.

Pakai shimmery eye shadow

Untuk memberikan kesan mata yang lebih lebar dan besar, sebaiknya pakai eye shadow shimmery pada kelopak mata. Warna-warna glitter memberikan kesan mata lebih segar dan lebih glamour.

Highlight pada garis mata

Berikan garis pada bawah mata dengan warna highlight. Kali ini pilih saja warna putih dan pakai pada lingkaran dalam mata. Kemudian baru di bahagian luar disusun dengan eyeliner hitam.

Eyeshadow brow bones

Pakai eyeshadow berwarna terang di bahagian tulang kening untuk memberikan kesan mata yang lebih galak. Warna-warna highlight ini membuatkan mata lebih segar dan menggalakkan mata.

IKLAN

Concealer

Pakai concealer di bahagian bawah mata untuk menyembunyikan lingkaran hitam di mata.

Bulu mata

Beli alat klip mata sehingga bulu mata boleh terangkat dan membuatnya lebih lentik. Bulu mata ini yang akan membantu mengalihkan perhatian sehingga membuat orang merasa mata anda nampak lebih besar.

Pakai softlense

Trend masa kini adalah memakai softlense sehingga membuatkan mata jadi lebih bening dan bulat. Helah ini juga sekaligus membuatkan mata anda nampak besar, galak. Pilih saja warna-warna coklat atau hitam sehingga memberikan kesan mata yang menarik.