Berita & Isu Semasa, Pilihan

Deen Mohammad Shaikh – Bekas penganut agama Hindu ini telah mengIslamkan 108,000 orang

Aida Sue
/
Seorang pencinta sosial media, Aida Sue bukan hanya menulis, tetapi juga seorang tweep dan Instagrammer yang setia. Suka makan, fesyen, kopi dan melancong. Twitter/Instagram : @AidaSue
Deen Mohammad Shaikh – Bekas penganut agama Hindu ini telah mengIslamkan 108,000 orang

deen

Itu adalah kuasa Deen Mohammad Shaikh yang telah mengIslamkan lebih dari 108,000 orang sejak 1989 , iaitu tahun dimana beliau meninggalkan agama kelahirannya,Hindu pada masa itu. Kad perniagaan beliau menggambarkan beliau menetap di Matli sebagai Presiden Jamia Masjid Wali Allah dan Madrasah Aisha Taleem -ul Quran – sebuah institut untuk menukarkan mereka yang beragama lain kepada agama Islam.

Menurut akhbar The Express Tribune , sebidang tanah seluas 9 ekar telah diwakafkan kepada muallaf untuk memasang pondok ataupun khemah dan tinggal disitu. Beliau juga mempunyai hasrat dimana beliau inginkan satu dunia menjadi Muslim. Apabila ditanya bagaimana beliau mula mencintai Islam, beliau berkata semasa menjadi seorang penganut Hindu, beliau telah mula membaca al-Quran dan telah menyedari bahawa adanya 360 tuhan tidak sesuai dengan saya.
Pada mulanya sebelum dia memeluk Islam, dia terpaksa belajar Al-Quran secara rahsia kerana terdapat risiko salah faham jika seorang Muslim menangkapnya dengan kitab suci AlQuran. Dia mula berpuasa dan biasanya dia akan bermula sehari sebelum Ramadan bermula.
Ibunya cemas apabila mendapati dia telah mula berjinak-jinak ingin tahu mengenai agama Islam sehingganya ibunya mengahwinkan beliau dengan seorang gadis Hindu semasa beliau berumur 15 tahun. Tetapi itu tidak mematahkan  rasa ingin tahu terhadap agama Islam dan berjaya mencari seorang guru, Sain Mohammad Jagsi , yang mengajar beliau membaca dan memahami Al-Quran dan Hadis.

Selepas menukar agama , Deen Mohammad Shaikh menjadikan misinya untuk menarik orang lain turut serta memeluk agama Islam. Beliau memulakan misinya di belakang rumah sendiri iaitu berdakwah kepada keluarga , sebelum meneroka melangkaui zon selesa ini. Pertemuannya dengan golongan kaya dan berkuasa membantunya membuka jalan dimana mereka telah memberikan muallaf ini pekerjaan dan membantu dari segi ekonomi mereka.
Sekarang, Shaikh berkata, kemasyhuran beliau telah merebak dan orang datang sejauh Balochistan termasuklah ahli-ahli agama yang ingin memeluk agama Islam. Sebuah masjid kecil telah dibina di dalam kawasan kediaman beliau bersama-sama dengan beberapa bilik di mana kanak-kanak – kebanyakannya perempuan- diajar bagaimana untuk mengerjakan solat dan membaca Al-Quran.

Selain itu juga, dalam usaha untuk ‘ menyelamatkan ‘ mualaf dari menukar kembali kepada agama Hindu di daerah-daerah lain , Shaikh telah menghantar mereka ke Hab Chowk selepas mereka mengucap dua kalimah shahadah kerana sudah pasti keluarga mereka akan memukul mereka apabila mereka dapat tahu jika ada diantara ahli keluarga mereka yang memeluk agama Islam.
Beliau berkata beliau pernah  diculik bersama-sama dengan anak perempuan oleh orang berpengaruh di dalam agama Hindu yang mengancam supaya beliau berhenti mengIslamkan penganut agama Hindu. .

IKLAN