Kesihatan, Tips

Penting!! Bahaya pakai bra dan seluar dalam ketika tidur

Malisa Aina
/
Introvert yang hujung minggu dihabiskan dengan melayan Netflix.
Penting!! Bahaya pakai bra dan seluar dalam ketika tidur

Rata-rata wanita dan lelaki di Malaysia langsung tidak mengambil berat tentang hal ini. Bagi wanita, sebaiknya tidak menggunakan bra saat tidur. Penyelidik Sydney Singer  menasihatkan wanita yang ingin menghindari kanser payudara harus memakai bra dalam waktu sesingkat mungkin dan sebaiknya kurang dari 12 jam sehari. Dan ketika tidur yang biasanya antara 6-8 jam itu, sila hindari dari memakai bra, ia sangat bahaya untuk wanita kerana ia boleh menyebabkan kanser payudara.

IKLAN

“Waktu yang paling tepat untuk merehatkan payudara adalah tanpa memakai bra ketika tidur. Jangan tidur dengan bra,” kata Sydney Singer.

Menurut Sydney Singer, menggunakan bra terlalu lama dapat meningkatkan suhu jaringan payudara dan wanita yang memakai bra memiliki kadar hormon prolaktin (hormon yang berfungsi merangsang kelenjar air susu) yang lebih tinggi. Kedua hal ini dapat mempengaruhi pembentukan kanser payudara. Selain itu, terlalu kerap menggunakan bra atau menggunakan bra terlalu ketat juga membahayakan kesihatan kerana boleh membatasi aliran darah ke payudara. 

Jadi, kepada sesiapa yang masih tidur pakai bra, sila elakkan. Malah, saya yakin ramai tahu akan hal ini cuma mereka tidak mengambil berat sahaja. Mencegah lebih baik daripada mengubati, setuju dengan saya. Walau anda tidak biasa atau pernah buat selama ini, cuba lakukan perlahan-lahan. Okay, amalkan cara hidup sihat.

Bagi yang lelaki pula, sebaiknya gunakan seluar dalam yang longgar atau jangan pakai seluar dalam langsung ketika tidur. Ini untuk memberi kesempatan bagi testis (buah zakar) menurunkan suhunya dan menjaga kualiti sperma agar tetap baik. Saya malu baca tetapi saya kongsikan kepada anda jugalah…

Mengikut kajian itu, alat reproduksi lelaki berada di luar tubuh dan dengan itu ia sangat dipengaruhi oleh keadaan di sekitar dan pakaian yang digunakan seseorang. Jika lelaki menggunakan seluar ketat atau seluar dalam terlalu lama akan menyebabkan suhu di sekitar alat reproduksinya meningkat dan tentunya akan mempengaruhi produksi sperma yang boleh menyebabkan lelaki itu mandul.

Semua faham bukan!! Lakukannya untuk elakkan diri dari sebarang penyakit. Renung-renungkan dan selamat beramal…. :)