Berita & Isu Semasa, Pilihan

Himpunan Suara Rakyat di Stadium MBPJ Kelana Jaya semalam ( 20 gambar )

Aida Sue
/
Seorang pencinta sosial media, Aida Sue bukan hanya menulis, tetapi juga seorang tweep dan Instagrammer yang setia. Suka makan, fesyen, kopi dan melancong. Twitter/Instagram : @AidaSue
Himpunan Suara Rakyat di Stadium MBPJ Kelana Jaya semalam ( 20 gambar )


kj-5

Semalam kami berkesempatan pergi ke Himpunan Suara Rakyat Suara Keramat yang diadakan di Stadium MBPJ Kelana Jaya yang bermula jam 8.30 malam. Himpunan ini dianjurkan oleh Pakatan Rakyat bagi menyatakan bantahan ke atas penipuan yang didakwa dilakukan dalam pilihanraya ke 13, 5 Mei lalu. 

Kami bertolak sekitar jam 8 malam dari Petaling Jaya dan tersekat di dalam kesesakan lalulintas di kawasan jejambat berhadapan bangunan Western Digital di Lebuhraya Damansara Puchong ( LDP ) dan kami meletakkan kenderaan sejauh 1km dari stadium dan berjalan kaki bersama mereka yang lain. Sewaktu sampai ke stadium Kelana Jaya sekitar jam 9.30 malam, keadaan stadium yang begitu sesak dengan manusia memaksa kami untuk menyelit masuk dan kami berjaya masuk dan duduk di kawasan trek di tengah-tengah stadium.

Pemimpin tertinggi dari Pakatan Rakyat membuat ucapan secara bergilir-gilir : YB Nurul Izzah, YB Mat Sabu, Maria Chin, Dato’ Dr Wan Azizah, Lim Kit Siang,  Rafizi Ramli, A. Samad Said dan ramai lagi. Sekitar jam 11 malam, Dato’ Seri Anwar Ibrahim yang kelihatan datang menaiki motorsikal kerana kesesakan teruk di LDP, memberikan ucapan yang menyeru supaya rakyat menolak penipuan dalam pilihanraya umum di Malaysia dan berkata beliau tidak akan berhenti selagi tidak dapat menawan Putrajaya. Beliau juga berkata rakyat sudah menang kerana Pakatan telah memenangi undian popular dan terbanyak semasa PRU ke 13 lalu. Perhimpunan ditamatkan dengan nyanyian lagu Negaraku beramai-ramai dan lebih dari 50,000 orang telah hadir di perhimpunan terbabit. ( Stadium Kelana Jaya dapat memuatkan 25,000 orang sahaja )

Kami bertolak pulang awal kerana risau kesesakan jalanraya bertambah teruk dan seperti yang kami jangkakan, kesesakan lalulintas di lebuhraya sekitar Petaling Jaya amat teruk sehingga jam 3  pagi. Harapnya selepas ini, jika mana-mana pihak ingin mengadakan perhimpunan sekalipun, pemilihan masa dan tempat amatlah penting supaya kesulitan seperti kesesakan jalan raya dan lain-lain boleh dielakkan.

Berikut kami kongsikan gambar menarik yang sempat kami ambil semalam dan juga kami kongsikan juga gambar yang kami dapat dari Facebook dan laman Instagram.

 
kj-4

kj-3

IKLAN

kj-2

kj-1

himpunan-2

himpunan-1

photo 1

photo 2

photo 3

photo 4

photo 5

photo 1

photo 4

photo 5

photo 4 photo 5 photo 1 photo 2 photo 3

Petikan ucapan Dato Seri Anwar Ibrahim semalam yang sempat kami rakamkan.

IKLAN