Berita & Isu Semasa, Pilihan

[ #PRU13 ] Pengundi yang mendaftar pada tahun ini tidak boleh mengundi PRU 13

Aida Sue
/
Seorang pencinta sosial media, Aida Sue bukan hanya menulis, tetapi juga seorang tweep dan Instagrammer yang setia. Suka makan, fesyen, kopi dan melancong. Twitter/Instagram : @AidaSue
[ #PRU13 ] Pengundi yang mendaftar pada tahun ini tidak boleh mengundi PRU 13

vote

Hanya 13.3 juta rakyat Malaysia yang mendaftar sebagai pengundi sebelum 31 Disember 2012 tahun lepas layak untuk mengundi pada pilihan raya umum tahun ini. Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) Timbalan Pengerusi Datuk Wan Ahmad Wan Omar berkata, mereka yang memohon untuk menjadi pengundi dari 1 Januari  2013 tahun ini tidak akan dapat mengundi kali ini kerana tidak ada masa yang cukup untuk memproses nama-nama mereka untuk dimasukkan ke dalam daftar pemilih yang dikemaskini setiap tiga bulan sekali.

Wan Ahmad berkata mesyuarat diadakan esok khas suruhanjaya untuk membuat keputusan mengenai pencalonan dan pengundian tarikh juga akan mengesahkan bahawa nama pengundi dalam suku keempat 2012 di dalam daftar pemilih akan digunakan untuk pilihan raya ke 13.

Senarai pengundi yang telah diwartakan pada 22 Februari 2013 mengandungi 13,291,385 nama pengundi yang didaftarkan sehingga 31 Disember tahun lepas.

“Perkara ini telah dimuktamadkan. Hanya mereka yang mendaftar pada akhir tahun lepas akan dapat untuk mengundi dalam pilihan raya akan datang, “kata Wan Ahmad.

Beliau berkata nama pengundi akan disahkan dalam mesyuarat khas SPR sebelum ia diwartakan untuk digunakan pada hari berikutnya. Daftar pemilih, bagaimanapun, akan dikemas kini untuk mengeluarkan nama-nama mereka yang telah meninggal dunia dalam beberapa bulan kebelakangan sebelum ia diwartakan, kata Wan Ahmad.

Pilihan raya umum pada tahun ini mencatatkan seramai 2.4 juta pengundi baru, kira-kira satu pertiga daripada mereka akan membuang undi mereka buat kali pertama.

Selangor mencatatkan peningkatan terbesar dalam pengundi baru dengan pengundi yang semakin meningkat dengan jumlah 486.214 pengundi atau 31% daripada 1565494 pada tahun 2008 kepada 2051708 pada 31 Disember tahun lepas.

Sumber : The Star

IKLAN
IKLAN